2021-03-23 09:45Pressmeddelande

Plötslig längtan efter allvar

Jan Stenmark
Plötslig längtan efter allvar
27 mars - 29 augusti 2012
Bror Hjorths Hus, UppsalaJan Stenmark Plötslig längtan efter allvar 27 mars - 29 augusti 2012 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Från vagga till grav när Jan Stenmark visas i omfångsrik utställning på Bror Hjorths Hus.

Pressvisning 25 mars kl 14.30 via Zoom (se länk nedan)
 
JAN STENMARK
Plöslig längtan efter allvar
27 mars - 29 augusti 2021
 
Jan Stenmark (f. 1949) hämtar sitt material huvudsakligen ur 1950- och 60-talets bildflora. Han beskär, namnger och planterar i nya sammanhang. Det är stundtals mörkt, stundtals svindlande, men alltid med humorns poetiska befrielse.
 
I utställningen på Bror Hjorths Hus får vi följa med på en resa genom Stenmarks varierade bildvärld. Det är pojkrum och köpcentrum, teverum och friluftsliv. 
– Jag hade tidigt tanken på att utställningen skulle kunna gestaltas som en slags resa genom livet, där det börjar med barndomen och slutar med döden, så det blev den övergripande tematiska principen för urvalet helt enkelt, säger utställningskommissarie Tobias Bolin.
Jag tycker det är roligt att det är någon annan än jag själv som gjort urvalet till utställningen. När jag ska välja bilder så har det en tendens att bli samma. Man har ju sina favoriter som man tänker att den där måste vara med, och det är svårt att döda älsklingar, säger konstnären Jan Stenmark.
Jan Stenmarks original har under årens lopp visats i utställningar runt om i landet, men utställningen på Bror Hjorths Hus är en av de mer omfångsrika, och flera av verken visas här för första gången. 
Jag skulle säga att det inte är det självklara urvalet som Tobias (Bolin) gjort, men det är bra, fortsätter Stenmark. Många av dom här bilderna har jag aldrig visat förut. En alternativ titel på utställningen skulle kunna vara "B-sides!" Som när Beatles släppte Hello Goodbye – en typisk pophit – så var I am The Walrus B-sidan, vilket ju egentligen är en bättre låt!
Ambitionen är att utställningen ska vara representativ för och kunna fungera som en bra introduktion till Stenmarks konstnärskap, men utan att det bara är hans mest kända bilder som visas, säger Tobias Bolin. Så även om man redan är lite bekant med Stenmarks bilder så hoppas jag att det ska finnas åtminstone en och annan som man inte sett förut. Och är man helt ny så blir det en treat!

Nästan samtliga av Stenmarks böcker är representerade i utställningen. Bilderna är tematiskt ordnade som en resa genom livet. Vi börjar i barndomen, introduceras på arbetsmarknaden, konsumerar, bygger bo, åldras och dör – och kanske får vi åka på semester där emellan. Det är som det brukar vara.
 
Jan Stenmarks bilder publicerades för första gången i Aftonbladet 1988. Hans kollage kom sedan att utgöra ett återkommande inslag på kultursidorna i närmare tjugo år. Parallellt med detta syntes hans bilder i tidningen Galago och 1990 utkom hans första bok. Fram till dags dato har Stenmark gett ut ett tjugotal titlar. Under våren är han aktuell med en ny bok: "En del har det bra" . 
 

 
Pressvisning via Zoom
Torsdag 25 mars kl 14.30-15.30
Utställningskommissarie Tobias Bolin ger en introduktion till utställningen och svarar på frågor.
https://zoom.us/j/91287245096?pwd=Z1lZc3FJYU44d0ZrVGRmNDk5ejlKdz09
Meeting ID: 912 8724 5096
Passcode: Stenmark

För andra tider eller fysiskt besök kontakta Tomas Järliden, museichef, på 018-56 70 34 eller tomas@brorhjorthshus.se .

Prata med utställningskommissarien
Tobias Bolin, frilansande utställningskommissarie, nås på 0732-611454.

Intervju med Jan Stenmark
Skicka ett SMS till 0762-267155 och be om en intervju.
OBS! Telefonsamtal undanbedes vänligen men bestämt.
Jan Stenmark svarar vanligen inte i telefonen p g a en hörselnedsättning, men ringer upp när det är möjlig att för honom att göra en intervju.   



Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden