2020-01-27 07:00Pressmeddelande

Roger Metto målar bergens skiftningar i ny utställning

Roger Metto
Skiftningar
1 feb - 15 mars 2020
Bror Hjorths Hus, UppsalaRoger Metto Skiftningar 1 feb - 15 mars 2020 Bror Hjorths Hus, Uppsala

ROGER METTO

SKIFTNINGAR
1 FEB-15 MARS 2020

Bror Hjorths Hus, Uppsala

Pressvisning: Tors 30 jan. Kontakta museet för att boka tid. 
Invigning: Lör 1 feb kl 15.00. Museichef Tomas Järliden samtalar med Roger Metto. 
 
På jakt efter bergets hjärta
Berg har varit ett återkommande motiv i Roger Mettos konst. Han har sparat på dem i minnet, på egentagna fotografier, vykort och tidningsurklipp. I målningarna har han sedan fritt blandat bergsformationer och skapat storslagna landskap. Ofta har det blivit långsmala oljemålningar i en stark färgskala. Roger Mettos helt nya målningar som visas i Bror Hjorths Hus utställning ”Skiftningar” är till största delen målade i akvarell. I dem har Metto lämnat fantasilandskapen till förmån för avbildningar av bergsmassiv från trakterna kring Kebnekajse. Vyn är upprepad flera gånger i samma målning.
 
Såväl landskapets ständiga förändringar och de upprepade bergsformationernas topografi som målningarnas abstrakta bakgrunder av tunn utflytande vattenfärg återkopplar till titeln ”Skiftningar”. Landskapet är detsamma, men så skiftande i upplevelse och utseende beroende på årstid, tidpunkt och var blicken eller kamerasökaren träffat berget. Ögat registrerar, men en blinkning senare finner blicken en ny punkt och vyn har förändrats, om än bara lite grann. Det är dessa skiftningar Roger Metto utforskar i utställningen.
 
Roger Metto är född 1964 och uppvuxen i Kiruna med fjällvärlden som granne. Sedan början av 1990-talet bor och arbetar han i Stockholm. Han finns representerad i flera stora museums samlingar och har gjort offentliga arbeten över hela landet på uppdrag av stat, regioner och kommuner.
 
Ett kortare samtal med konstnären kan höras i samband med invigningen. Onsdag 12 februari kl 19 hålls ett längre konstnärssamtal, då Håkan Nilsson, professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola och konstkritiker i SvD, samtalar med konstnären i utställningen.Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden