2014-03-25 14:25Pressmeddelande

Shaun Tans originalillustrationer i utställning på Bror Hjorths Hus

null

Shaun Tan

5 april – 1 juni 2014

Utställning med originalillustrationer
Bror Hjorths Hus, Uppsala


Pressvisning på Internationella barnboksdagen onsdag 2 april.
Kontakta Mattias Enström, marknadsförare, för mer info.


Shaun Tan (född 1974) är en av världens främsta barnboksillustratörer. Utställningen på Bror Hjorths Hus i Uppsala visar ett femtiotal originalillustrationer från flera av hans böcker.

2011 tilldelades Shaun Tan ALMA-priset (Astrid Lindgren memorial award), världens största pris för barn- och ungdomslitteratur med motiveringen:

Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt.”

Samma år vann han en Oscar för bästa kortfilm för The Lost Thing, baserad på boken Borttappad.

Shaun Tan skapar förunderliga världar för både barn och vuxna. Därmed inte sagt att bilderna enbart är lustfyllda, tvärtom rymmer de ofta en känsla av smygande oro eller mystik.

Hans förhållningssätt i skapandet är konstnärens, mediet är bilderboken. Shaun Tan skapar bilderböcker som angår människor i alla åldrar - varför skulle bilderböcker bara vara för barn? Shaun Tan funderar han inte på målgrupper när han skapar, han gör bilder utifrån företeelser som han själv finner intressanta. De färdiga bilderna tillåts vara lite underliga, svåra att ringa in och öppna för många tolkningar.

Shaun Tan behärskar en rad olika tekniker. Utställningen består av originalillustrationer utförda i såväl blyertsteckningar på papper som akrylmålningar på duk. I utställningen visas också den Oscarbelönade kortfilmen The Lost Thing.

Hösten 2013 kom Shaun Tans senaste bok Sommarregler ut på svenska. Sedan tidigare finns en knapp handfull titlar översatta: Borttappad, Det röda trädet, Ankomsten och Berättelser från yttre förorten.

Shaun Tan är född 1974, han bor och arbetar i Melbourne, Australien.

Bror Hjorths Hus har sedan 2006 årligen visat originalillustrationer av kända barnboksillustratörer, bl a Tove Jansson, Ilon Wikland, Pija Lindenbaum, Sven Nordqvist och Stina Wirsén.

Utställningen är producerad av Bror Hjorths Hus med Maria Malmberg Wallin som utställningskommissarie. Den kommer senare under 2014 att visas på Västerås konstmuseum och Hallands konstmuseum i Halmstad.

Under perioden 7 maj - 1 juni visas bilder på Shaun Tans skulpturer till Philip Pullmans bok Bröderna Grimms sagor på Uppsala Stadsbibliotek.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden