2017-01-30 17:01Pressmeddelande

Snart är Jan Svenungsson här - Bror Hjorths Hus visar "Paintings"

Jan Svenungsson har alltid varit intresserad av upprepningar och översättningar. Målningarna i utställningen ÄR HÄR NU på Bror Hjorths Hus i Uppsala kommer ur den pågående serien ”Paintings” och har sitt ursprung i teckningar som översatts från blyerts till olja. En process där varje motiv- och färgval och penseldrag är noga genomtänkt. 

Utställningen ÄR HÄR NU invigs 8 februari och pågår till och med 26 mars.

Pressvisning: Tisdag 7 februari.
Start på Uppsala konstmuseum kl 13.00, fortsätter i Bror Hjorths Hus ca 14.30.

Jan Svenungsson har alltid varit intresserad av upprepningar och översättningar. Målningarna i utställningen ÄR HÄR NU påBror Hjorths Hus i Uppsala kommer ur den pågående serien ”Paintings” och har sitt ursprung i teckningar som översatts från blyerts till olja. En process där varje motiv- och färgval och penseldrag är noga genomtänkt.

”Jag skulle kunna säga att mina verk utgör trovärdiga svar på frågor som inte kunnat formuleras i ord. Jag kan se att svaret är riktigt när det framstår som både självklart och gåtfullt. Svaret är det rätta när det ger upphov till nya, än mer intressanta frågor.

I serien “Paintings”, som dessa målningar tillhör, utgörs frågorna i rent praktisk mening av teckningar ur serien “Trial Drawings”, en för varje målning. Flertalet av dessa teckningar utgår faktiskt från improvisationer – och det är ett av skälen till att det går utomordentligt långsamt att producera dem. Även målningarna kräver lång tid att finna sin form. Jag har blivit en långsam konstnär. Långsam och tankfull. Det är viktigt nu, att inte chansa.”

Jan Svenungsson (f. 1961) är uppväxt i Uppsala och bosatt i Berlin. Sedan 2011 är han professor i teckning och grafik på Universität für angewandte Kunst i Wien. För Uppsalaborna är han kanske mest känd för skulpturen Den tionde skorstenen .

Under perioden visas Jan Svenungsson även på Uppsala konstmuseum i den retrospektiva utställningen Det eviga nuet (9/2-23/4). Samtidigt med utställningarna i Uppsala publicerar Kalejdoskop förlag en bok om Jan Svenungssons konst med titeln “Mellan språk/Between Languages”.

Program:
VERNISSAGE : ONS 8 FEB kl 18.00
Museichef Tomas Järliden samtalar med konstnären. Öppet kl 17-20.

KVÄLLSVISNING : TORS 23 FEB kl 19.00
Johanna Uddén, kurator och skribent, visar utställningen ÄR HÄR NU och berättar om Jan Svenungssons konstnärskap.

KONSTNÄREN VISAR : FRE 17 MARS KL 14.00
Jan Svenungsson visar själv sin utställning.

Mattias Enström
Marknadsförare / Intendent
Bror Hjorths Hus
mattias@brorhjorthshus.se
018-567032

Bror Hjorths Hus
Norbyvägen 26
752 39 Uppsala
018-567030
www.brorhjorthshus.se

www.facebook.se/brorhjorthshus 

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden