2015-06-08 07:30Pressmeddelande

Sommarens utställning i Bror Hjorths Hus: This Is All - Assa Kauppi

null

Assa Kauppi

This Is All

10 juni -23 augusti 2015

Bror Hjorths Hus, Uppsala

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pressvisning med konstnären: Tisdag 9 juni kl 10-12

Maila gärna och berätta om ni vill komma: info@brorhjorthshus.se

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sommarens utställning i Bror Hjorths Hus är också den första med fri entré efter Uppsala Kommuns Kulturnämnds beslut att införa det på försök.

- Det känns både roligt och spännande med fri entré till museet. Vi hoppas att fler, och framförallt nya besökare, ska besöka oss nu när den ekonomiska tröskeln försvinner, säger Mattias Enström, tf museichef.

- Assa Kauppi behandlar både personliga erfarenheter och vår samtids resultatorienterade människosyn.

Trots utställningstiteln, This Is All, är sommarens utställning i Bror Hjorths Hus ingen slutredovisning av ett konstnärskap. Tvärt om. Assa Kauppi är bara i början av sitt konstnärskap.

Människans utsatthet och förutsättningar, ofta gestaltat i barnets skepnad, är återkommande teman i Assa Kauppis konst. Där finns en skarp kritik av samtidens strävan efter perfektion och skönhet och samhällets vinnar/förlorarmentalitet. Det är konst som bjuder motstånd, som skaver och manar till eftertanke.

I verket ”The Race Is Over” står en grupp barn uppradade på startpallar inför i en simtävling. Vissa är redo, men alla är inte lika förberedda. Tävlingen är kanske över redan innan startskottet har gått? Deras olika förutsättningar, känslor och personligheter kan avläsas i kroppshållning och blickar. Kauppis skulpturer utgör en tydlig kontrast till 1900-talets offentliga gestaltningar av barn som skulle ge uttryck för framtidsoptimism och lekfullhet.

Installationen ”Vows of Silence” består av tapetserade väggar, golv, fotografier, texter och ett golvur. Verket gömmer en familjehemlighet som paradoxalt nog är klart och tydligt redovisad för var och en att avläsa. En privat upplevelse har getts en slagkraftig allmängiltig prägel.

Assa Kauppi behärskar flera tekniker, men återkommer oftast till skulpturen.
Verket ”In Search of a Winner” består av flera skulpturer, bl a tre bäbisar med tyllkjolar och lösögonfransar och målade i guld, silver och brons, samt en video med dokumentära bilder från en skönhetstävling för barn.

Assa Kauppi är född 1977. Hon gick ut Kungliga Konsthögskolan 2011 och bor och arbetar i Stockholm.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden