2008-11-13 15:36Pressmeddelande

Sten Kauppi på Bror Hjorths Hus

Sten Kauppi

Ett lejon i den textila konsten

22 november - 25 januari

Pressmeddelandet som pdf: www.brorhjorthshus.se/pressmeddelande sten kauppi.pdf

Sten Kauppi valde bort penslar och palett och målade istället med nål och tråd och senare också med garner i vävstolen. Han blev en betydelsefull förnyare och vägbrytare inom den svenska textilkonsten.

Sten Kauppi (1922 - 2002) föddes i Kiruna och var under sina tidiga år road av att leka med olikfärgade tygbitar i moderns sömnadsateljé. Sin konstnärliga utbildning fick han på Konstfack och på Konstakademien med Sven Erixson som lärare i måleri. Under studieåren broderade han också, men det var något som han hemlighöll för kamraterna.

På sin debututställning 1951 väckte Sten Kauppi stor uppmärksamhet med sina fria broderier. Året därpå kontaktade han Edna Martin, chef för Handarbetets Vänner, och ett mångårigt samarbete inleddes. Edna Martin förmedlade kontakter med kyrkor och många mässhakar utfördes genom åren på Handarbetets Vänner och i Sten Kauppis ateljé.

I utställningen på Bror Hjorths Hus visas både Sten Kauppis första mässhake "Apostlarna" (1952) och några av de senare. Huvuddelen utgörs dock av broderier, vävar och collage, samt några målningar. Flera av verken ingår i de samlingar som livskamraten Björn Lundberg nyligen donerat till Nationalmuseum och Röhsska museet i Göteborg. Mässhakar har lånats från Bureå kyrka och Motala kyrka.

VÄLKOMMEN ATT BOKA TID FÖR PRESSVISNING

Pressvisning: Utställningen hängs torsdag-fredag 20-21 oktober. Boka tid för personlig pressvisning på telefon 018-567034

Pressmaterial: Pressmaterial finns i museets reception, men kan också beställas från Mattias Enström 018-567032 / mattias@brorhjorthshus.se.

Pressbild: finns på www.brorhjorthshus.se/press.html

Vernissage: Lördag 22 november kl 14 inviger Jan-Erik Wikström, Kulturnämndens ordförande, f d landshövding, utställningen.

Föredrag: Programmet finns på www.brorhjorthshus.se/programkommande.html

Norbyvägen 26 752 39 Uppsala 018-567030

www.brorhjorthshus.se


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden