2015-03-23 11:57Pressmeddelande

Stian Hole – Mellan dröm och verklighet, utställning på Bror Hjorths Hus

null

Stian Hole – Mellan dröm och verklighet

28 mars – 31 maj 2015

Bror Hjorths Hus, Uppsala


Den norske författaren och illustratören Stian Hole är utan tvekan en av nordens mest intressanta bilderboksskapare just nu. Med sina digitala kollage har han utvecklat ett helt eget bildspråk.

”Jag strävar efter en tydlig, men drömlik verklighet. Ett uttryck som ligger nära det jag ser när jag sluter ögonen.” (Stian Hole – Mitt andre liv notater fra arbeidet med bildeboken Garmanns sommer )

Stian Hole är flerfaldigt prisbelönt för sina böcker och illustrationer. Mest kända är han för berättelserna om Herman, Annas himmel och Morkels alfabet. Han har ofta gjort illustrationer och omslag åt andra författare, men bilderna som visas i utställningen kommer från böcker där han själv skrivit texten. På ett spännande sätt låter han bild och text berätta historien tillsammans, de fördjupar varandra och delarna får en annan och bredare betydelse än vad de skulle haft var för sig. Ett plus ett blir mer än två!

Böckerna berör ofta de stora frågorna i tillvaron, som livet, döden, vänskap, kärlek och skuld, men också sådant som att börja i skolan utan att ha tappat en endaste tand.

Stian Holes böcker har medvetet öppna slut. Läsaren får själv, utifrån sina erfarenheter och kunskaper, fylla i och vara medskapare i berättelserna.

Stian Hole arbetar i Photoshop. De drömska bilderna är sammansatta av fotografier han har tagit själv eller bilder han hittat i floror, veckotidningar, på gamla skolplanscher eller i bilddatabaser. Varje illustration är uppbyggd av mängder av lager hopfogade utan skarvar. Sömlösa kollage, kallar Hole själv tekniken. Blandningen av bilder från olika årtionden gör det svårt att riktigt tidsbestämma berättelserna. Även texterna är en form av kollage, ibland lösryckta från varandra. En fundering i taget, som poesi.

Några originalillustrationer, i traditionell mening, finns inte. I utställningen visas bilderna både som utskrifter på fotopapper och som projektion. Allt i en lekfull miljö och på en höjd som är anpassad för yngre besökare.

Stian Hole är född 1969, han bor och arbetar i Oslo, Norge.

Bror Hjorths Hus har under flera år visat originalillustrationer av kända barnboksillustratörer, bl a Shaun Tan, Tove Jansson, Ilon Wikland och Pija Lindenbaum.

Utställningen är producerad av Bror Hjorths Hus med Maria Malmberg Wallin som utställningskommissarie.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden