2020-10-09 07:01Pressmeddelande

Stipendiat skapar flätade teckningar av dolda samband

 
Frederikke Jul Vedelsby, årets mottagare av Bror Hjorthföreningens teckningsstipendiat, tillverkar sina egna vaxkritor och förenar oupptäckta eller dolda samband i sina teckningar.   
 
Sambanden mellan olika upplevelser och platser kan verka tillsynes slumpmässiga, men kanske finns det linjer som förbinder punkter till en väv bortom det verbalt formulerbara. Teckningarna blir ett eget språk där materialen, krita och papper, smält samman med konstnärens erfarenheter och upplevelser. Resultatet är abstrakta bilder med en tydlig fysisk närvaro. 
 
Teckningarna kan ses på Bror Hjorths Hus i Uppsala 17 oktober - 15 november. 
 
Frederikke Jul Vedelsby (född 1990) avslutade sin masterutbildning med en examen från Malmö konsthögskola i våras. Hon arbetar också med video och 16 mm film och  har undervisat på Fatamorgana (Danish School of Art Photography). Hon bor och arbetar i Köpenhamn. 
 
Utställningsens titel kommer från ett SMS som konstnären fick från en vän som tagit lektioner i hur man skriver textmeddelanden: 
 
H e l L o   f.In e  f r Ie ND. L e t
me know if y  uo  g ET   g ET t
hI s
 
Utställningen är ett samarbete med museets vänförening Bror Hjorthföreningen.
 
Om stipendiet:
Bror Hjorthstipendiet för unga tecknare delas ut av Bror  Hjorthföreningen till en konstnär på någon av landets fem konsthögskolor. 
 
Med sitt stipendium vill föreningen uppmärksamma teckningen som en egen konstart, samt påminna om Bror Hjorths gärning som enastående tecknare och som professor i ämnet på Konstakademien 1949-59. 
 
Stipendiet har delats ut sedan 1992. Sedan 2012 delas det ut vartannat år, tidigare var det varje år. 
Stipendiesumman är 25.000 kronor. 
 
Pressvisning: 
Torsdag 15 oktober 
med konstnären på plats i Bror Hjorths Hus
Anmäl intresse till Mattias Enström, marknadsförare, på 018-56 70 32 
eller mattias@brorhjorthshus.se 
 
Invigning:
Museet är öppet tors-sön kl 12-16. 
Med anledning av rådande pandemi genomför vi just nu inga publika evenemang i museet. Visningar, samtal, konserter och annat finns på museets facebooksida och YouTubekanal.   Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden