2021-08-27 10:30Pressmeddelande

Strykjärn och flytande kvinnor

Tuija Lindström
Strykjärnsprofessorn
4 september - 17 oktober 2021
Bror Hjorths Hus, UppsalaTuija Lindström Strykjärnsprofessorn 4 september - 17 oktober 2021 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Tuija Lindströms fotografier visas i höstens första utställning på Bror Hjorths Hus.

Pressvisning: Torsdag 2 september kl 9-15 (se vidare nedan).

Från genombrottet på 1980-talet fram till sin död var Tuija Lindström (1950-2017) en centralgestalt inom det svenska fotografiet – först som stilbildande konstnär, sedan som professor på Fotohögskolan i Göteborg och som mentor för en hel generation unga fotografer. Hennes inflytande på svensk fotokonst har varit avgörande.

I utställningen Tuija Lindström - Strykjärnsprofessorn på Bror Hjorths Hus i Uppsala visas verk från hela Lindströms konstnärskap. Här finns hennes välkända intima porträtt från 1980-talet, de genomkomponerade bilderna av landskap, platser och växter från samma tid, liksom sviten Kvinnorna vid Tjursjön, Tuija Lindströms kanske mest kända verk. Utställningen innehåller även bilder från hennes sena produktion, där fotografi inte främst handlar om att fånga ögonblick utan om att, på ett mer konceptuellt sätt än tidigare, konstruera bilder.
 
Utställningen är producerad i samarbete med Föreningen Tuija Lindström. Föreningen förvaltar och bevarar Tuija Lindströms fotografiska arv, både det fysiska arkivet och hennes konstnärskap, samt fortsätter hålla hennes gärning aktuell för kommande generationer unga fotografer.
 
Torsdag 2 sep kl 9-15 finns Mia Bengtsson-Plynning, representant för Föreningen Tuija Lindström, på plats, för att svara på frågor och visa utställningen för press.
 
Utställningen öppnar för publik lördag 4 september kl 12PRESSVISNING:
Torsdag 2 september kl 9-15 är du välkommen att besöka utställningen och träffa Tomas Järliden, museichef, och Mia Bengtsson-Plynning, representant från Föreningen Tuija Lindström.
För andra tider eller digitalt besök:
Tomas Järliden, museichef, på 018-56 70 34 eller tomas@brorhjorthshus.se

PRESSBILDER:
Museets pressrum på Notified. https://newsroom.notified.com/bror-hjorths-hus eller kontakta mattias@brorhjorthshus.se

ÖPPETTIDER:
4 sep - 17 okt: tors-sön kl 12-16
För besök krävs för närvarande en förbokad biljett. Den köps hos Tickster.
Max 15 besökare/timme.Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden