2021-01-12 14:00Pressmeddelande

Stulna Bror Hjorthmålningar återfunna

Polisen har hittat de tre Bror Hjorthmålningarna "Dansande flickor", "Margareta (klädd)" och  "Margareta (naken)" som stals vid ett inbrott i Bror Hjorths Hus i Uppsala 2017.Polisen har hittat de tre Bror Hjorthmålningarna "Dansande flickor", "Margareta (klädd)" och "Margareta (naken)" som stals vid ett inbrott i Bror Hjorths Hus i Uppsala 2017.

Polisen har hittat de tre målningar av Bror Hjorth som stals vid ett inbrott i museet Bror Hjorths Hus i februari 2017. Målningarna finns nu i polisens förvar och ska genomgå undersökningar. Två av målningarna föreställer konstnärens andra hustru Margareta. Den tredje, “Dansande flickor”, målade Bror Hjorth i Paris på 1920-talet. 

– Det här är fantastiska nyheter! Vi har hoppats att de en dag skulle komma till rätta och det är med stor glädje och lättnad som vi tagit emot denna information från polisen. Vi ser fram emot att få tillbaka våra målningar, säger museets chef Tomas Järliden.  

De tre målningarna Margareta (naken), Margareta (klädd) och Dansande flickor stals vid ett nattligt inbrott 13 februari 2017 från Bror Hjorths Hus i Uppsala. Konstnärsmuseet är inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. 

– Det är tack vare en kortare spaningsinsats och ett intensivt utredningsarbete i ett ärende gällande grovt häleri som polisen nu återfunnit tavlorna, säger Christer Nilsson, chef för nationella operativa avdelningens utredningsenhet i Polisens pressmeddelande.

Museet hänvisar till polisens presstjänst kring frågor om utredningsarbetet och hur målningarna återfunnits.

– Vi har fått snabb information från polisens utredare när de haft något att berätta eller haft frågor och är väldigt tacksamma för deras arbete, säger Tomas Järliden.   

– Bror Hjorth är en av 1900-talets främsta svenska konstnärer. Och hans verk är en del av vår konst- och kulturhistoria, särskilt gäller det förstås i Uppsala. Det är i det perspektivet som målningarna har ett stort värde för oss,  sa Tomas Järliden i sambarnd med inbrottet. De är delar i berättelsen om Bror Hjorths konstnärskap och hans personliga historia.

Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

 

 

 

 Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden