2016-11-21 10:27Pressmeddelande

Sven Ljungberg flyttar in hos Bror Hjorth

SVEN LJUNGBERG
26 nov - 29 jan 2017
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Sven Ljungbergs (1913–2010) konstnärsgärning sträckte sig över en 80-årsperiod. Motiven till sina föreställande målningar hämtade han från sin vardag i hemstaden Ljungby och i byar på den italienska landsbygden. Han målade människor, hus, bilar, landskap och blommor och återkom gärna till samma motiv flera gånger. Utställningen på Bror Hjorths Hus i Uppsala visar främst målningar från Ljungbergmuseet i Ljungby, men gör också några utflykter till trägrafikens och Nobeldiplomens värld.

Sven Ljungberg föddes i Ljungby 1913 och hade hemorten och sin pensel nära sitt hjärta hela livet. Konsten fångade tidigt hans intresse och kom att bli hans livslånga kall och gärning. Sven Ljungbergs realistiska bildvärld är tydlig och direkt, ett uttryck han var trogen under hela sitt konstnärskap.

Redan under utbildningsåren besökte Ljungberg Italien och förälskade sig i landet, dess byar och människor. Resorna dit blev med tiden ett årligt inslag och efterhand köpte han en lägenhet på den Italienska östkusten. I utställningen visas flera Italienmålningar, bl a en daterad 2010, samma år som Sven Ljungberg dog .

Ofta var det dock Ljungby, med Lagan, småstaden och dess förändring och den egna trädgården som fick agera modell för Ljungbergs bilder. Han var en ivrig odlare och genom åren dokumenterade växtligheten och årstidsväxlingarna i trädgården.

Sven Ljungberg var också en stridbar förkämpe för bevarandet av småstaden mot rivningshysteri och storskalighet. Hans engagemang sträckte sig även utanför hemstaden och när Almarna togs ner i Kungsträdgården i Stockholm i början av 1970-talet var Lungberg en av motståndarna till fällningen. Målningen ”Slaget om Almarna”, tillsammans med ytterligare ett par målningar, är exempel på Ljungbergs samhällsengagemang.

Sammanlagt utförde Ljungberg också ett 70-tal nobeldiplom till pristagarna i Kemi, fysik och Ekonomi, några visas i utställningen.

För Uppsalabor kanske Sven Ljungbergs namn mest förknippas med Gottsunda kyrka i vilken han utfört målningar och den stora altarmosaiken med över 600 000 mosaikbitar.

PROGRAM:
Lördag 26/11 kl 14: Anne Lidén, konsthistoriker Stockholms universitet, inviger utställningen.

Torsdag den 12/1 kl 17.30-18.15: Visning av Sven Ljungbergs altarmosaik och målningar i Gottsunda Kyrka följt av visning av utställningen i Bror Hjorths Hus kl. 19.

Torsdag 26/1 kl 19. Föredrag: Pontus Ljungberg, konstnärens son och chef för Ljungbergmuseet i Ljungby berättar om sin pappa och hans konst.

Mattias Enström
Marknadsförare
Bror Hjorths Hus
mattias@brorhjorthshus.se
018-560732

Bror Hjorths Hus
Norbyvägen 26
752 39 Uppsala
018-567030
www.brorhjorthshus.se
www.facebook.se/brorhjorthshus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden