2022-09-04 06:30Pressmeddelande

Teckningsstipendiat med ett särskilt öga för pilar

Evenemangsbild för utställningHugo Hernqvist - Sökord Bror Hjorthföreningens teckningsstipendiat 2022 10 sep - 9 okt 2022 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Hugo Hernqvist - Sökord
Bror Hjorthföreningens teckningsstipendiat 2022
10 september - 9 oktober 
Bror Hjorths Hus, Uppsala 

Lördag 10 september öppnar utställningen Sökord med Hugo Hernqvist, Bror Hjorthföreningens teckningsstipendiat 2022. Konstnären, som studerar Fri konst på HDK-Valand i Göteborg, har bland annat tecknat pilträd och åkrar. Resultatet kan ses på Bror Hjorths Hus i Uppsala 10 sep-9 okt.

Pressvisning: torsdag 8 september kl 9-14 (läs mer nedan) 

Mitt teckningsarbete börjar med att jag samlar på bilder från fotoalbum och digitala bildarkiv. I bildarkiven slår jag på olika sökord som åker, sanering, beta, pilträd. Sökresultaten speglar mina intresseområden men är också avhängiga på vilka sökord en arkivarie angivit en specifik bild. På så sätt kommer jag i kontakt med bilder som ringar in det jag är intresserad av men som också leder till nya oväntade associationer. En sökning på åker kan ge bilder på ett järnvägsbygge eller en skånsk militärövning. 

När jag sedan tecknar utgår jag från dessa bilder. Det finns något skönt avskalat med att teckna med grafit på papper. Jag skissar aldrig utan börjar i en ände av bilden och tecknar slumpmässigt vidare. Jag tycker om att titta noga på någonting och sedan själv bli överraskad av bilden jag tecknat. På samma sätt som med resultaten från mina sökord så är det det oväntade, slumpartade som lockar mig till tecknandet.

Bror Hjorthföreningens teckningsstipendium är avsett att uppmuntra lovande unga tecknare vid landets konsthögskolor och Konstfack. Ett syfte med stipendiet är också att framhäva teckningens betydelse för Bror Hjorth och som självständigt konstnärligt uttrycksmedel, samt påminna om Bror Hjorths gärning som professor i teckning vid Konstakademien.

Stipendiet instiftades 1992 och var till en början årligt, men delas sedan 2012 ut vartannat år till en elev på någon av landets fem konsthögskolor. Två kandidater nomineras av vardera skolas lärare. Stipendiaten utses av en jury bestående av representanter från Bror Hjorthföreningen och Bror Hjorths Hus. I stipendiet ingår, förutom stipendiesumman på 25.000 kr, också en utställning på Bror Hjorths Hus.

Utställningen är ett samarbete med museets vänförening Bror Hjorthföreningen

PRESSVISNING:
Du är välkommen att få en förhandstitt på utställningen tors 8 sep kl 9-14. 
Avtala tid med: Tomas Järliden,  utställningskommissarie, 018-567034 eller tomas@brorhjorthshus.se
 
PRESSBILDER:
Pressmaterial hittar du i vårt pressrum press.brorhjorthshus.se
Frågor eller önskemål? Kontakta mattias@brorhjorthshus.se
 
INVIGNING: 
Utställningen invigs lördag 10 september kl 14.00
Efter stipendieutdelning berättar Hugo Hernqvist kort om sin utställning. 
 
ÖPPETTIDER:
Tors–sön kl 12–16
Kulturnatten i Uppsala lör 10 sep kl 12-20
Kvällsöppet tors 6 okt kl 12-16 + 18-20Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden