2021-11-26 07:30Pressmeddelande

Tillbaka till 1970-talet i ny utställning på Bror Hjorths Hus

UtställningsbildUtställning på Bror Hjorths Hus, Uppsala

Konstsalong 70-tal
- verk ur Galleri Kavalettens samling

Pressvisning: Se nedan

Årets sista utställning i Bror Hjorths Hus tar oss tillbaka till 1970-talet, en omvälvande tid i samhället och konsten. Under denna tid, och fram till mitten av 1990-talet, fanns på Svartbäcksgatan i Uppsala ett livaktigt konstgalleri, Kavaletten. Galleriet visade samtidskonst i ett brett spektrum, allt från konstnärer med professurer på konsthögskolor som KG Bejemark och Evert Lundqvist till provokatörer och aktivister som Pussgruppen och Peter Dahl. Flera av de konstnärer som under årens lopp ställt ut på galleriet har också senare ställt ut i Bror Hjorths Hus, bland dem Ilon Wikland, Peter Dahl, Erland Cullberg och Tommy Östmar.

Både under galleriets aktiva period och efter dess stängning har inköp av konst av de konstnärer som ställt ut på galleriet pågått. Det är delar ur den samlingen som utgör utställningen Konstsalong 70-tal i Bror Hjorths Hus. Alla deltagande konstnärer har haft kontakt med galleriet under 1970-talet, även om det vid några tillfällen inte ledde till någon utställning.

Utställningen innehåller ett 40-tal verk av ett drygt 30-tal konstnärer och bjuder förhoppningsvis på både nostalgi och påminnelser från en tid då mycket såg annorlunda ut. Den består av en sammanhållen samling av konst från 1970-talet och erbjuder ett sätt att återstifta bekantskapen med eller nyupptäcka en tid full av politiskt engagemang, ett samhälle i förvandling, och samtidigt fundera på hur det egentligen blivit.

Utställningen produceras av Bror Hjorths Hus i samarbete med Johan Wallin, Galleri Kavalettens ägare. 

Pressvisning: 
Torsdag 2 december kl 9-14 kan vi ge dig en förhandstitt på utställningen tillsammans med Johan Wallin, ägare av Galleri Kavaletten. Boka tid med Tomas Järliden, museichef:
tomas@brorhjorthshus.se eller 018-567034

Invigning:
Lördag 4 december kl 14.00
Utställningen invigs av Johan Wallin, ägare av Galleri Kavaletten, i samtal med Tomas Järliden, museichef i Bror Hjorths Hus.  

Visningar:
Söndagar kl 13.00
Introduktion torsdagar och fredagar kl 14.00 
6 januari kl 14.00 och 23 januari kl 13.00 visar Johan Wallin utställningen

Öppet:
Torsdag-söndag kl 12-16
Jul och nyår: 26-30/12, 1-9/1 kl 12-16 (stängt 23-25/12)

 



Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden