2014-06-05 10:06Pressmeddelande

Tommy Östmar på Bror Hjorths Hus

null

Tommy Östmar

11 juni - 31 augusti 2014

Bror Hjorths Hus, Uppsala

Pressvisning tisdag 10 juni kl 13-16.

I årets sommarutställning i Bror Hjorths Hus visas verk av konstnären Tommy Östmar (1934–2007). Under 1950-talet var han teckningselev till Bror Hjorth på Konstakademien, där blev han sedan själv professor i teckning 1976-1986. Tommy Östmars konstnärskap omfattar såväl teckning som måleri och skulptur.  

Teckningen är grundfundamentet i Tommy Östmars konst. Med några få linjer fångade han rörelse, rytm och det karaktäristiska hos en människa eller en situation. Han tecknade ofta efter levande modell. Sitt tecknande har han beskrivit som den kortaste vägen från tanke till handling via pennan. I tusch, blyerts, kulpenna, kol eller olja växer motiven fram, alltid med linjen och rytmen som följeslagare. Många bilder lämnade aldrig ateljén, men tjänade som en oersättlig väg framåt i ett konstant arbete.

Utställningen hålls samman av två för konstnären centrala teman: kroppen och linjen. I målningarna av modeller ger de säkra linjerna och starka färgerna bilderna ömsom lätthet och tyngd. Även robotmotiven, något av konstnärens bild av sig själv, har samma lekfulla exakthet som övriga verk.

I museets teckningsrum, innanför Bror Hjorths ateljé, möts läraren och eleven på nytt. Uttrycksfulla teckningar med konsthistoriska referenser hänger sida vid sida.
En gång var Bror Hjorth professorn som lutade sig över axeln på sin elev. Nu möts de som färdiga och jämnlika konstnärer.

Utställningen pågår till och med den 31 augusti.  


Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden