2008-02-26 11:23Pressmeddelande

Tove Jansson på Bror Hjorths Hus

Vårens stora utställning på Bror Hjorths Hus!

Pressvisning 6-7 mars

Pressbild: www.brorhjorthshus.se/pressbilder.html8 mars – 4 maj

Tove Jansson

Mumindalen och andra bilder

Tove Jansson (1914-2001) är älskad över hela världen för sina böcker om Mumintrollet. I utställningen på Bror Hjorths Hus visas originalillustrationer från flera av muminböckerna.I den första boken, Småtrollen och den stora översvämningen från 1945, är mumintrollen försedda med smal nos, men redan i den året därpå publicerade Kometjakten har trollen fått sin välbekanta rondör. Förutom från nyss nämnda visas även illustrationer från Farlig midsommar (1954), Det osynliga barnet (1962) och Den farliga resan (1977). Utställningen får en scenografi inspirerad av den flytande teatern i Farlig Midsommar.Tove Jansson fick sin första konstnärliga utbildning på Tekniska skolan och Högre Konstindustriella skolan i Stockholm, med inriktning på illustration (1930-33). Från femton års ålder tecknade hon karikatyrer och omslag till Garm, en tidning med politisk udd. Måleri studerade hon på Finska Konstföreningens ritskola i Helsingfors, samt 1938 i Paris på Académie de la Grande Chaumière och Académie des Beaux-Arts.Tove Jansson skrev alla sina böcker på svenska. Muminböckerna är skrivna och illustrerade så att de tilltalar både barn och vuxna. Författarskapet och senare arbetet med tecknade Muminserier tog merparten av hennes tid. Men genom åren fick hon sig även tid för sitt måleri, ofta med motiv från havet. För att vidga bilden av Tove Janssons konstnärskap visas i Bror Hjorths Hus åtta omslag till Garm från 1940-talet, vassa kommentarer till Hitlers och Stalins politik, samt fyra oljemålningar.Utställningen produceras av Bror Hjorths Hus i samarbete med Tammerfors Konstmuseum Mumindalen, som generöst har lånat oss verk ur sina samlingar.

VÄLKOMMEN ATT BOKA TID FÖR PRESSVISNING

Pressvisning: Utställningen hängs torsdag-fredag 6-7 mars. Boka tid för personlig pressvisning med Küllike Montgomery på telefon 018-567034 eller 018-567030.

Pressmaterial: Pressmaterial finns i museets reception, men kan också beställas från Mattias Enström 018-567032 / mattias@brorhjorthshus.se

Pressbild: finns på vår hemsida: www.brorhjorthshus.se/pressbilder.html

Program: se museets hemsida


Norbyvägen 26 752 39 Uppsala 018-567030 www.brorhjorthshus.se


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden