2011-11-28 14:54Pressmeddelande

Uppsalas förhållande till nazismen belyses

null

Författarna Ola Larsmo och Magnus Alkarp berättar om Uppsalas förhållande till nazismen under 1930- och 1940-talet.

I föredraget redogör de för en del av den forskning de gjort inför utställningen Skuggor och Ljus på Upplandsmuseet. I säkerhetspolisens arkiv finns familjen Hjorth omnämnd flera gånger. Bror Hjorth var en av nazistmotståndarna och familjen Hjorth tog hand om flyktingfamiljer från hela norden. Familjen Hjorth - Bror, Tove och sonen Ole - utökades från 1940-talets början med ytterligare en familjemedlem i en judisk pojke från Österrike, Tommy. 

Ola Larsmo har skrivit en lång rad böcker och artiklar om Sveriges hållning under andra världskriget, främligsfientlighet och anti-semitism. Djävulssonaten från 2007 behandlar bland annat det sk Bollhusmötet 17 februari 1939 då femtonhundra Uppsalastudenter drabbade samman i en offentlig debatt om Sverige skulle ta emot judiska flyktingar från Nazityskland eller ej.

Magnus Alkarp är också aktuell som manusförfattare till pjäsen 4 dagar på Uppsala Stadsteater (premiär februari 2012). Den handlar om nazistdemonstrationerna i Gamla Uppsala påsken 1943.

Trots allt! var en svensk antinazistisk tidning som utgavs 1939–1945 under Ture Nermans redaktörskap. Namnet till tidningen hade Nerman lånat från Karl Liebknechts text Trotz Alledem! Tidningen fördömde skarpt fascismen i Italien och nazismen i Tyskland, men tog också upp kampen mot den nazistiska rörelsen i Sverige. Bror Hjorth prenumererade på tidningen och såg till att den spreds i Uppsala.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden