2009-01-22 10:03Pressmeddelande

Vårens utställningar 2009

 

Vårens program (inkl detta pressmeddelande) som pdf: www.brorhjorthshus.se/press program var2009.pdf

Pressbilder finns på: www.brorhjorthshus.se/press.html

31 januari - 8 mars

Hjärtrött. Oskuldsvitt. Nattsvart.

Torsten Billman - Bokillustratör och grafiker

Torsten Billman (19909 - 1989) gick till sjöss sjutton år gammal. Minnen från åren som kollämpare och eldare inspirerade honom att skära träsnitt med motiv från sjön. Torsten Billman illustrerade också böcker, som Harry Martinsons Nomad och Dostojevskijs Brott och straff. Samtliga illustrationer till Brott och straff visas i utställningen. Dessutom visas sjömotiv och senare träsnitt med politisk udd som Våldtäkt på demokratin med Hitlers övergrepp på Europa i en kvinnas gestalt.

Utställningen är ett samarbete med Eskilstuna konstmuseum, Länsmuseet i Halmstad och Kungsbacka konsthall.

14 mars - 19 april

Peter Dahl

Peter Dahl (född 1934) är en av de mest uppmärksammade konstnärerna i svenskt konstliv. Med denna utställning framträder han främst som landskapsmålare med motiv som Min farmors hus, Vinterutsikt från Aspudden, Tomteboda rangerbangård och Parklandskap. Dessutom visas porträttet Tina, Åtta vid bordet och Ensam gäst, de senare målade 2008.

25 april - 7 juni

Pettson och Findus med vänner

Sven Nordqvist - Originalillustrationer

Sven Nordqvists (född 1946) böcker älskas av flera generationer. I den lekfulla utställningen visas originalillustrationer från böckerna om Pettson och Findus samt från nyligen utgivna Var är min syster? Den handlar om en liten muspojke som letar efter sin storasyster. Hon finns väl gömd i var och en av de 40x50 cm stora illustrationerna.

13 juni - 6 september

Arne Jones - Skulptur

Arne Jones (1914 -1976) hörde till kretsen 1947-års män med Lennart Rodhe, Pierre Olofsson, Karl-Axel Pehrson och Olle Bonniér, som debuterade vid 40-talets slut. Han var en skulptör som ofta anlitades för offentliga platser och han var dessutom en mycket skarp iakttagare av människors psyken och fysionomier i sina porträtt. I Uppsala har han gjort installationen Sten på sten med rinnande vatten, i folkmun döpt till Laxtrappan.

Norbyvägen 26 752 39 Uppsala 018-567030

www.brorhjorthshus.se


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden