2010-02-03 10:21Pressmeddelande

Vårens utställningar 2010


Vårens program (inkl detta pressmeddelande) som pdf:

www.brorhjorthshus.se/pressmeddelande varprogram 2010.pdf

Pressbilder finns på: www.brorhjorthshus.se/press.html

 

6 februari – 14 mars

Liss Eriksson

Skulptur

Bildhuggaren Liss Erikssons (1919-2000) långa konstnärsbana sträcker sig från slutet av 1930-talet ända in i 2000-talet. Som en röd tråd genom utställningen och Erikssons konstnärskap löper ett intresse för människan. Erikssons skulpturer karaktäriseras av ömhet, värme och innerlighet, liksom en inneboende rumslighet. Utställningen visar skulpturer från Konsthögskoletiden på 1940-talet fram till 1990-talets sista år.

 

20 mars – 18 april

Märit Runsten och August Sörenson

Skulptur, teckning och keramik

Märit Runstens (född 1981) konstnärskap behandlar objektifiering, hierarkier, identitet och kroppslighet. Hennes teckningar och skulpturala arbeten är knivskarpa, även om ytan ibland är till synes mjuk. August Sörenson (född 1980) arbetar i lera. Hans verk börjar med att något gått sönder, glömts bort eller gått förlorat. Behovet att minnas föder en berättelse. Runsten och Sörenson är utbildade på Konstfack och tillhör den generation där gränserna mellan konst och konsthantverk lösts upp.

 

24 april – 6 juni

Spöket Laban, Tummen och Lilla Anna & alla de andra

Inger och Lasse Sandberg - originalillustrationer

Bror Hjorths Hus fortsätter att med jämna mellanrum visa originalillustrationer till kända barnböcker. I årets utställning möter vi Inger och Lasse Sandbergs omtyckta figurer. Förutom Spöket Laban, Tummen, och Lilla Anna dyker även  Långa Farbrorn, Labolina och Lillprins Bus upp. I slottet Gomorronsol kan besökaren sitta ner och läsa i några av paret Sandbergs över hundra böcker.

 

12 juni – 5 september

Tony Cragg

I sommarens utställning presenteras den internationell välkända konstnären Tony Cragg (född 1949).  Cragg är högaktuell i Uppsala genom de två skulpturer han gjort till Uppsalas nya resecentrum och som installeras under våren. Cragg beskrivs ofta som en materialens mästare och har gjort skulpturer i alla upptänkliga material. Utställningen visar skulpturer, akvareller och skisser.

 

 

Norbyvägen 26 752 39 Uppsala 018-567030

www.brorhjorthshus.se


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden