2012-02-27 08:34Pressmeddelande

Vem var Nietzsche?

null

Från Visdomens brunn - Nietzsche

"Vem var Nietzsche?"
Thomas Brobjer, docent i idé- coh lärdomshistoria vid Uppsala universitet, ger en introduktion till filosofen Friedrich Nietzsche.

Torsdag 1 mars kl 19
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Thomas Brobjer (född 1957) är en av världens ledande Nietzscheforskare. Han tillhör en exklusiv skara forskare som fått fysisk tillgång till Nietzsches eget bibliotek. Förutom ett flertal böcker och artiklar om Friedrich Nietzsche har Brobjer också översatt flera av filosofens skrifter till svenska.

Föredragsserien “Från Visdomens brunn” utgår från Bror Hjorths konstverk Visdomens brunn (1933). Idén till verket hämtade han från medeltidens dopfuntar. Verket lämnades in som ett förslag tilll monument för en skola på Söder i Stockholm. Idén hämtade han från medeltidens dopfuntar. Ytorna framställer i lågrelief framstående personer i mänsklighetens historia. Som hörnfigurer satte han fyra särskilt utvalda personer, i friskulptur och i större format: Chaplin, Jesus, Gandhi och Nietzsche. Det var personer som Bror Hjorth beundrade mycket. Förslaget uppskattades inte av juryn och Bror Hjorth valde därför att ge verket en alternativ titel, Den misslyckade dopfunten.Verket finns idag gjutet i brons på Olof Palmes torg i Södertälje.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden