2018-09-17 08:17Pressmeddelande

Vita streck på väggar och golv - Sara Lundberg på Bror Hjorths Hus

null

SARA LUNDBERG

Originalillustrationer

6 oktober - 25 november 2018

Bror Hjorths Hus, Uppsala

Sara Lundberg (f. 1971) har alltid velat berätta med sin konst. Efter utbildningen till konstnär kom hon i kontakt med bilderboksvärlden genom ett tillfälligt jobb som dekormålare på Junibacken. I bilderboken hittade hon ett format som passar henne perfekt.

Efter att ha gjort böcker tillsammans med andra författare i ett tiotal år släppte Sara Lundberg sin första egna bok Vita Streck 2009. För sin bok Fågeln i mig flyger vart den vill belönades Sara Lundberg med Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2017. Förutom att göra egna böcker har hon också fortsatt att jobba som illustratör i samarbeten med andra författare.

Sara Lundbergs illustrationer är färgrika målningar som tål att ses var och en för sig, såväl som tillsammans med text i en bok. Utställningen visar originalillustrationer från åtta av Sara Lundbergs böcker. Dessutom visar två skulpturer och en målning av Berta Hansson, den konstnär som boken Fågeln i mig... handlar om.

Utställningen innehåller också en läshörna och en installation där Sara Lundberg byggt upp Vita Streck och Öjvinds värld med slingriga vägar, berg och färgstarka hus. Husen är målade av barn i förskoleklasser och åk 1 i Tierps och Knivsta kommun. Besökare i utställningen kan köra runt på vägarna med leksaksbilar.

Sara Lundberg är konstnär, illustratör och författare. Hon är flerfaldigt belönad för sina böcker, bland annat fick hon 2017 Augustpriset för sin bok Fågeln i mig flyger vart den vill. Samma bok belönades också med Snöbollen 2018 som bästa barn och ungdomsbok.

PRESSVISNING: 

Onsdag 3 oktober kl 14-17. Anmäl intresse till Mattias Enström, marknadsförare, på 018-567032. 

VERNISSAGE: 

Lördag 6 oktober kl 14. Utställningen invigs av museilektor Maria Malmberg Wallin i samtal med Sara Lundberg. 
Museet är öppet kl 12-16. 

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden