2023-02-22 13:46Pressmeddelande

Årets Bror Hjorthstipendiat i folkmusik utsedd

Porträttfoto Sofia Hultqvist KottSofia Hultqvist Kott Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendiat 2023

Bror Hjorthföreningens Folkmusikstipendium 2023 har tilldelats sångaren Sofia Hultqvist Kott, ”för det sätt på vilket hon berör med både sin unika röst och sitt mogna uttryck, där man anar både tradition och en väg framåt.”

Sofia Hultqvist Kott växte upp på Per-Olsgården i Vallbo, en liten fjällby belägen i de jämtländska Vålådalsfjällen. Hemmet var fullt av musik och konst, och Sofia har tidiga minnen av Allan Edwall och Norrlåtar som ekar genom huset från kökets skivspelare. Barndomens toner och kulturskolans resor till midtvinterdansen i Verdal satte sina spår och ledde till vidare studier i folk- och världsmusik på Framnäs Folkhögskola. I vår tar Sofia kandidatexamen i svensk folkmusik från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hennes examenskonsert blir en kombination av konsert och vernissage med konst och musik inspirerad från hennes hemtrakter.

Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendium delas ut vartannat år till minne av konstnären Bror Hjorth, som var mycket intresserad, och en stor tillskyndare, av svensk folkmusik. Med stipendiet vill Bror Hjorthföreningen uppmuntra unga spelmän och folkmusiker och visa den svenska folkmusikens betydelse som musikaliskt uttryck för solospel på instrument och för sång.

Inför varje beslutstillfälle inbjuds de musikhögskolor som har musikerutbildning med inriktning på svensk folkmusik att föreslå högst tre kandidater. Svensk folkmusik kan också ingå som inriktning inom individuell studiegång inom musikerutbildning i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Juryn har bestått av Ditte Andersson, Sonia Sahlström samt Olov Johansson, samtliga verksamma folkmusiker.

Priset – 25 000 kronor – delas ut i samband med Bror Hjorth­föreningens årsmöte i Uppsala den 22 mars. Under hösten 2023 kommer Sofia att ge en solokonsert på Bror Hjorths Hus i Uppsala. 

Mer information och kontakt:
Sofia Hultqvist-Kott, tel. 072-247 67 39, Sofia.HultqvistKott@gmail.com
Ditte Andersson, tel. 018-26 27 19, Ditte.Andersson@bahnhof.seOm Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.