2022-04-29 07:00Pressmeddelande

Bingsjö hittar till Uppland

Bild på tre spelmän i vintrigt landskap. Bingsjölåtar i Uppland Konsert i Bror Hjorths Hus, Uppsala Fredag 6 maj kl 19.00 Från vänster: Örjan Englund, Erika Lindgren Liljenstolpe och Robert Larsson.

Erika Lindgren Liljenstolpe, Robert Larsson och Örjan Englund brinner för Bingsjö 

Konsert i Bror Hjorths ateljé, Uppsala
Livestreamas även på YouTube och Facebook

Intervju? Erika Lindgren Liljenstolpe 0706-730660.

BINGSJÖLÅTAR I UPPLAND
Uppländska Erika Lindgren Liljenstolpe (fiol), Robert Larsson (fiol) och Örjan Englund (dragspel och keyboard) bjuder i denna konsert på sprakande låtspel med fokus på Bingsjömusiken i Uppland. Trion, som förvaltar den musikaliska traditionen efter legendaren Viksta-Lasse, har spelat ihop under många år. Deras främsta inspirationskälla är Roberts pappa Bosse Larsson men också Viksta-Lasse som var Roberts pappas farbror, tillika god vän med Bror Hjorth.

Viksta-Lasses läromästare var storspelmannen Hjort Anders Olsson från Bingsjö, en frekvent avbildad person i Bror Hjorths konst och flitig besökare i Brors ateljé. Tack vare Hjort Anders inflytande fick den magiska Bingsjömusiken spridning i Uppland, en musikalisk tradition som Erika, Robert och Örjan brinner lite extra för.

Om musikerna:
Erika Lindgren Liljenstolpe: Riksspelman, kompositör och mottagare av bland annat Pekkos-Gustafs hederspris. Spelar även i den kritikerrosade gruppen Systerpolskan (initierad av Benny Andersson), i duon Erika & Cecilia och i trion Maskin.

Robert Larsson: Riksspelman och vinnare av kompositionstävlingar. Har ett mångårigt turnerande bakom sig bland annat med sin far Bosse Larsson, musikalisk arvtagare och brorson till Viksta-Lasse, och i trion Maskin.

Örjan Englund: Dragspelsvirtuos och kompositör som trollar fram musik från nästan alla instrument han snuddar vid. Rör sig i många olika musikaliska genrer, alltifrån hårdrock till folkmusik och pop, och har mängder av olika samarbeten och turnéer bakom sig.

Biljetter köps via Tickster eller i museet.
Pris: 160 kr.

Konserten arrangeras av Bror Hjorths Hus i samarbete med studieförbundet Bilda! och med stöd från Bror Hjorthföreningen.Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström