2023-02-10 07:30Pressmeddelande

Bröderna Bäckström bjuder på Orelåtar i Bror Hjorths ateljé.

Bildmontage. Magnus Bäckström och Ola Bäckström. 
Konsert 17 feb kl 19.00. 
Bror Hjorths HusMagnus & Ola Bäckström 17 februari 2023 kl 19.00 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Traditionell spelmanskonsert med Magnus & Ola Bäckström!

Fredag 17 februari kl 19.00
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Bröderna Magnus och Ola Bäckström är uppvuxna i Ore, Dalarna, och spelar låtar efter legendariska Orespelmän som Timas Hans och Timas Anders, Hans Dalfors, Pisten och Knuter Jon. Orelåtarna brukar beskrivas som säregna och ålderdomliga, och hålls högt av många folkmusikintresserade. Släktskapet med låtarna från grannarna Bingsjö och Orsa är påtagligt. Inåtvända, knotiga och stillsamt begrundande polskor växlas med sprakande intensiva låtar á la Hjort Anders och Pekkos Per.

Magnus och Ola Bäckström anses som några av Dalarnas storspelmän och har varit en del av folkmusikmiljön alltsedan 1970-talet. Bland dåvarande spelkompisar räknades Pål Olle, Pers Hans, Päkkos Gustaf, Per Gudmundsson, Björn Ståbi med flera.

Magnus och Ola har bägge en rad skivproduktioner i bagaget, Magnus på vinyl och Ola på CD vilket väl speglar de tidsåldrar de rört sig i. I bagaget finns också många utmärkelser och turnéer nationellt och internationellt. Magnus klev ner från scenen på 1980-talet för att ägna sig åt festivaler och konserthus men har sedan en tid återvänt. Ola fortsatte sin musikerbana och har länge varit en av landets tongivande folkmusikprofiler.

Biljetter köps via Tickster eller i museets reception under öppettid.
Pris: 160 kr.

Konserten arrangeras av Bror Hjorths Hus i samarbete med studieförbundet Bilda! och med stöd från Bror Hjorthföreningen.Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström