2023-04-11 06:00Pressmeddelande

Duo releasespelningar av dubbla duos i Bror Hjorths Hus

Bilder på musikerTvå releasekonserter samma vecka på Bror Hjorths Hus. Erika & Cecilia med Mats Bergström ons 12 april kl 19.30. Duo Cavez / Paulson sön 16 april kl 19.00.

Erika & Cecilia

med Mats Bergström 
Onsdag 12 april kl 19.30

Duo Cavez / Paulson

Söndag 16 april kl 19

Bror Hjorths Hus är glada och stolta över att få vara värd för två releasekonserter samma vecka, med två olika folkmusikduos. Först ut är Erika & Cecilia med albumet "Någonstans i rymden" och därefter Duo Cavez / Paulson med albumet "murmures".

Det är tre år sedan folkmusikerna Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm – även kända som folkmusikduon Erika & Cecilia – senast kom ut med ny musik. Men en pandemi gav tid för reflektion och eftertanke och ur det kom nykomponerad musik med texter av den finlandssvenska poeten Edith Södergran.

Titeln till skivan är "Någonstans i rymden" och är hämtad från dikten ”Till fots fick jag gå genom solsystemen”. Den anspelar på allt det storslagna i livet som man kan förundras över – men handlar kanske också om att hitta sig själv. Förutom Erika Lindgren Liljenstolpe på fiol och sång och Cecilia Österholm på nyckelharpa och sång ackompanjeras duon även av den välkände gitarristen Mats Bergström.

Albumet ”Någonstans i rymden” släpps den 14 april, men med releasekonsert på Bror Hjorths Hus i Uppsala redan den 12 april kl 19.30.
 

Duo Cavez / Paulson är ett musikaliskt möte mellan den belgiska accordeonisten Sophie Cavez och den svenska nyckelharpisten Josefina Paulson. De spelar låtar influerade av såväl traditionella dialekter som deras egna musikaliska personligheter.

I händerna på Sophie Cavez och Josefina Paulson är första prioritet alltid den pulserande rytmen och varje ton blir svängorienterad. Med de rika övertonerna från nyckelharpans resonanssträngar som smälter samman med de varma ackorden och kraftfulla baslinjerna från Sophies dragspel skapar de ljudlandskap och en trädgård av musik, både för dina öron att finna en fridfull vila i och glädjen och utrymmet att bjuda upp till dans (dock finns det inte plats till dans i Bror Hjorths ateljé).

Albumet "murmures" (vaggvisor) är en hyllning till livet, våren och att vara förälder och få följa med - parallellt - på nya resor.

 

 
Om Erika & Cecilia
Uppländska Erika & Cecilia (Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm) spelar folkmusik i duoformat. Musiken bygger på två akustiska instrument (fiol och nyckelharpa) och Erikas och Cecilias röster, i traditionella låtar såväl som i deras egna nykomponerade material. Erika och Cecilia har turnerat såväl i Sverige som utomlands och har bl.a. medverkat på flera av Europas största folk- och världsmusikfestivaler. De är också medlemmar i gruppen Systerpolskan, initierad av Benny Andersson
 
Om Duo Cavez / Paulson
Sophie Cavez och Josefina Paulson har spelat mycket tillsammans i kvartetten SIRUS som började som ett samarbete mellan två starka duos, Cavez/Montanaro och Paulson/Åkerlund. Efter att ha släppt sitt album "Lummen" har medlemmarna i kvartetten tagit nya vägar och Sophie och Josefina bestämde sig för att utforska möjligheterna att smälta samman sina två röster. De speglar livet, som mödrar, musiker och människor, i nya kompositioner för detta projekt, och de bjuder in dig att följa med dem på deras resa.
 
Konserterna arrangeras av Bror Hjorths Hus i samarbete med studieförbundet Bilda! och med stöd från Bror Hjorthföreningen.
 Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström