2024-01-23 12:46Pressmeddelande

Konsert till minne av Förintelsens offer i Bror Hjorths ateljé

Målning med gestalter Vinter i gryningen - konsert till minne av Förintelsens offer fre 26 feb kl 19 i Bror Hjorths Hus, Uppsala

Vinter i gryningen

Konsert fredag 26 januari kl 19.00
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Till minne av Förintelsens offer

I anslutning till Förintelsens minnesdag ges en konsert i Bror Hjorths Hus med kammarmusik komponerad av Pavel Haas, Hans Krasa och Viktor Ullmann, samt högläsning ur Janina Baumans bok ”Vinter i gryningen”. 

I fånglägret Theresienstadt var bland många andra kompositörerna Pavel Haas, Hans Krasa och Viktor Ullmann internerade. Under sin tid i fångenskap skrev de flera verk som uppfördes i lägret och som idag spelas världen över. Under konserten framförs stråkkvartetter av dessa tonsättare, som samtliga miste sina liv i Auschwitz.

Mellan satserna läser Sofia Berg-Böhm ur Janina Baumans bok ”Vinter i gryningen”. Texterna bygger på Baumans dagböcker från krigstiden, i Warszawas ghetto och på flykt, och skildrar den då 13-åriga Baumans upplevelser och funderingar kring livet och kriget.

Lördagen den 27 januari 1945 befriades fånglägret Auschwitz-Birkenau. Varje år hålls manifestationer och sammankomster av olika slag för att vi tillsammans ska minnas dagen som kommit att heta Förintelsens minnesdag. I år är det 78 år sedan befrielsen.

Bror Hjorth och hans hustru Tove tog tydlig ställning mot nazismen och antisemitism. Tillsammans tog de hand om den judiske flyktingen Thomas Eisler som, nära nog jämngammal med sonen Ole, växte upp hos familjen Hjorth.

Medverkande:
Elin Emtell Rubinsztein, violin
Alva Press, violin
Anna Rubinsztein, viola
Andreas Lavotha, cello
Sofia Berg-Böhm, läsning

Biljetter köps via Tickster.com eller i museets reception under öppettid.
Sittplats: 160 kr.

Konserten arrangeras av Bror Hjorths Hus med stöd från Bror Hjorthföreningen.Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström