2021-04-28 07:10Pressmeddelande

Olov Johansson frigör nyckelharpans innersta väsen på Bror Hjorths Hus

Olov Johansson - Solokonsert på Bror Hjorths Hus 7 maj
Foto: Sarah Thorén.Olov Johansson - Solokonsert på Bror Hjorths Hus 7 maj Foto: Sarah Thorén.

Olov Johansson bjuder på en resa i nyckelharpornas fantastiska värld, full av klanger och möjligheter, i en solokonsert från Bror Hjorths ateljé. Konserten livestreamas fredag 7 maj kl 19.00 på YouTube och Facebook. 
 
Olov Johansson är tveklöst en av världens främsta nyckelharpspelare. Med sitt briljanta solospel, som medlem i gruppen Väsen och i andra samarbeten, har han utvecklat nyckelharpspelet i Sverige under drygt trettio års tid och satt nyckelharpan på den musikaliska världskartan.

- Det känns väldigt speciellt att spela i Bror Hjorths ateljé, där så många fantastiska spelmän har varit på besök och spelat. T ex Hjort-Anders, Ivar Tallroth, Olle Falk och många många fler.

Olov Johansson är uppväxt i Tärnsjö i norra Uppland och började som 14-åring spela med Curt Tallroth, välkänd traditionsbärare från Harbo. Olov har också träffat, inspirerats av och spelat med Eric Sahlström, nyckelharpans stora förgrundsgestalt under 1900- talet.

Sedan 1989 har Riksspelmannen Olov Johansson arbetat yrkesmässigt som spelman och kompositör. Sin huvudsakliga verksamhet har haft i gruppen Väsen, med skotska harpisten Catriona McKay, gruppen Maskin, organisten/pianisten Anders Bromander samt In Beat Ween Rhythm med André Ferrari. 1997 blev han den första svenska folkmusiker som fick den stora äran att arbeta tillsammans med den världsberömda amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet. Olov har turnerat i cirka trettio länder.

Olov Johansson arbetar aktivt för att föra det musikaliska arvet vidare och har blivit en förebild för många unga nyckelharpspelare. Han undervisar som huvudlärare på nyckelharpa på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Eric Sahlström-Institutet i Tobo.

Bland många utmärkelser och stipendier kan nämnas att han 2013 erhöll Zornmärket i guld, som en av de allra yngsta och med gruppen Väsen förärades han 2019 Kungliga Musikaliska Akademins Folkmusikpris. Han kan också titulera dubbel världsmästare i nyckelharpa.

För intervju: Olov Johansson 0708-104243

Konserten genomförs med stöd av Bror Hjorthföreningen och i samarbete med Studieförbundet Bilda!

Livesteamas gratis
på YouTube: https://youtu.be/-I6X2llFIDQ
och Facebook: https://fb.me/e/1o9INPLijOm Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström