2023-05-22 10:55Pressmeddelande

Skandinavisk folkmusik möter afroamerikanska rytmer

Bild på Ellika Frisell och Rafael SidaEllika Frisell & Rafael Sida Konsert 26 maj kl 19 Bror Hjorths Hus, Uppsala

ELLIKA FRISELL & RAFAEL SIDA

Konsert fredag 26 maj kl 19.00
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Rafael Sida, en rytmernas allkonstnär känd för sitt mångsidiga sväng, möter fiolspelmannen Ellika Frisell, den nyfikna folkmusikern rotad i både spelmanstraditionen och den experimentella folkmusikscenen. 

Två världar möts utan att krocka. Här hörs släktskapet mellan den skandinaviska folkmusiken och den afroamerikanska rytmtraditionen. Ett nära och personligt mästarmöte mellan två skilda musikaliska språk som hela tiden behöver förstå vad den andra menar. Ett samspel mellan två starka artister som från olika håll djupdyker och utmanar låtar och sväng. Detta är en spelmansduo á 2000-talet.

Ellika Frisell och Rafael Sida är aktuella med albumet ’Färg och Tid’, som just släppts på det flerfaldigt prisade skivbolaget Supertraditional.

Intervju   
Ellika Frisell, musiker - 070-996 04 31 / ellika.frisell@gmail.com

Lyssna   
Ellika Frisell & Rafael Sida – Färg och Tid (Spotify)

Biljetter
köps via Tickster eller i museets reception under öppettid .
Sittplats: 160 kr.

Konserten arrangeras av Bror Hjorths Hus i samarbete med studieförbundet Bilda!
och med stöd från Bror Hjorthföreningen.


Om musikerna

Ellika Frisell är spelman på fiol och altfiol. Som veteran på den svenska folk- och världsmusikscenen har hon fördjupat och vidareutvecklat arvet efter sina lärare Gustav Päkkos och Nils Agenmark och  breddat sitt spel i studier för den Indiska violinisten K.Shivakumar. Ellika har spelat i band som Filarfolket, Den Fule och Rosenbergs sjua och har i 20 år turnerat över världen med kora-spelmannen Solo Cissokho och Rafael Sida.

Rafael Sida är slagverkare och trumslagare inom afro-, latin-, jazz- och folkmusik. Rafael växte upp i Mexiko och började tidigt spela trumset på den dynamiska mexikanska musikscenen under 60-talet. Sedan 70-talet är han ett tungt namn inom både jazz- och världsmusik i Sverige. Rafael turnerar bland annat med Ale Möller Band, Jonas Knutsson Quartet, Egba och tidigare med trion Ellika Solo Rafael.Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström