2024-04-05 06:30Pressmeddelande

Världens främsta vevlirespelare spelar i Uppsala

Matthias Loibner
Fredag 12 april kl 19.00
Bror Hjorths Hus, UppsalaMatthias Loibner Fredag 12 april kl 19.00 Bror Hjorths Hus, Uppsala

MATTHIAS LOIBNER

Konsert fredag 12 april kl 19.00
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Den österrikiske musikern och kompositören Matthias Loibner
är en av världens absolut främsta vevlirespelare – känd som en stor virtuos och innovatör på sitt instrument. Med sitt instrument målar han ett tidlöst ljudlandskap där bortglömda och nyfunna ljud väver berörande berättelser, i en musik som rymmer både tradition och experimentellt, akustiskt och elektroniskt.

Som solist och ensemble-musiker har Matthias spelat på allt från Roskildefestivalens stora scen till konserthus, folkmusikfestivaler och jazzklubbar världen över. För sitt expressiva spel har han både kallats för vevlirans Jimi Hendrix och Astor Piazzolla. Han har också komponerat musik till film och teater – bland annat åt svenske Henning Mankell, samt medverkat i musiken till den Guldbaggebelönade filmen ”Korparna” (Bästa originalmusik 2018).

Efter en bejublad konsert på Re:Orient-festivalen 2019 är Matthias Loibner nu tillbaka i Sverige. Denna kväll bjuds publiken in till en solo-konsert med Matthias egen musik – en konsert som även gästas av den svenske vevlirespelaren Johannes Geworkian Hellman.

Matthias Loibner – vevlira (hurdy-gurdy)
Gäst: Johannes Geworkian Hellman – vevlira (hurdy-gurdy)

Biljetter köps via Tickster.com eller i museets reception under öppettid.
Sittplats: 160 kr.
Bror Hjorthföreningens medlemmar: 100 kr (med rabattkod för medlemmar).

Konserten arrangeras av Bror Hjorths Hus i samarbete med Studieförbundet Bilda! och med stöd från Bror Hjorthföreningen och Österrikes ambassad i Stockholm.

Sagt om Matthias Loibner:

”Matthias Loibner – one of a growing tribe of hurdy-gurdy masters who are ushering this thousand-year-old instrument into its latest reincarnation”. – New York Times (US)

”This is a brilliant solo-album with sounds so fascination that you wonder how they are produced. For that – you need to see Matthias Loibner in concert” – Songlines Magazine (UK)

”When I heard solo hurdy-gurdy played by Matthias Loibner. He not only sung through his instrument, but painted with it.”  – Basel RajoubOm Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström