2021-08-10 07:00Pressmeddelande

Väsen Duo inleder konserthösten i Bror Hjorths Hus

Väsen Duo -
Olov Johansson (vänster) och Mikael Marin (höger)
Foto: Eva KarlssonVäsen Duo - Olov Johansson (vänster) och Mikael Marin (höger) Foto: Eva Karlsson

Väsen i Bror Hjorths Hus trädgård

Två av landets främsta spelmän inleder konserthösten i Bror Hjorths Hus. Väsen har gått från trio till duo och består nu av Olov Johansson och Mikael Marin. Tidigare under sommaren släpptes nya skivan, som fått just namnet Duo. 25 augusti kl 19 spelar de inför publik i Bror Hjorths Hus trädgård. Konserten livestreamas också på Facebook och YouTube. 

Konserthösten i Bror Hjorths Hus kommer bland annat att bjuda på Grammisvinnande Lena Jonsson Trio, Fri Form Folk (Sven Ahlbäck, Petter Berndalen och Olof Misgeld),  Pelle Westlin och Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendiat Nichelle Johansson.

- Musiken, och då särskilt folkmusiken, har alltid haft en stor plats i Bror Hjorths hem, berättar museets programansvige Mattias Enström. Sedan några år tillbaka har den också fått en mer framträdande plats i museets programutbud.

- Det känns otroligt roligt att få välkomna så många begåvade musiker till huset. Nu håller vi tummarna för att vi snart ska kunna ta emot mer publik igen. Vi har livestreamat konserter under våren och kommer fortsätta med det, men det blir ändå en annan nerv att spela inför människor i samma rum, säger Mattias Enström.   

Den första konserten blir inte inne i ett rum, utan utomhus i museets trädgård. Dels för att kunna ta emot en liten publik, dels för att testa hur platsen funkar för eventuella framtida konserter i trädgården. 

- Vi har haft idén ett tag och när vi nämnde det för Olov (Johansson) blev han entusiastisk och föreslog att Väsen kunde spela där. Ett sådant erbjudande tackar man såklart inte nej till, skrattar Mattias.  

---------------------------------------

Väsen Duo

Mikael Marin och Olov Johansson har under 37 års intensivt samspel och turnerande renodlat sitt sound och sin sceniska närvaro till den grad att de i dag är unika i sitt slag. Med sitt lekfulla och fulländade samspel verkar de trotsa fysikens lagar i något som förefaller vara en telepatisk kommunikation.

Musiken är intensiv, dynamisk och fylld av humor. Med hjälp av stundens inspiration skapar de ett helt eget musikaliskt språk som i sitt tilltal är lika modernt som ålderdomligt. Med grunden fast förankrad i generationer av uppländsk spelmanstradition har de alltid blicken nyfiket fäst vid nya musikaliska mål.

Nu ger de sig ut på äventyr bland gamla fina spelmän, historier och tradlåtar. Med sitt nya sound och ett antal nya kompositioner bryter de samtidigt ny väg. Till sin hjälp har de silverbasharpa, oktavharpa, treradig nyckelharpa, violoncello da spalla samt en blå elektrisk bratch.

Olov & Micke har spelat ihop sedan 1983 då de träffades på Oktoberstämman i Uppsala och upptäckte att de hade en stor gemensam repertoar och ett liknande spelsätt. Det kom sig av att Micke att åkt till Ivar Tallroth i Uppsala och lärt sig låtar och Olov hade åkt till Curt Tallroth i Harbo. De hade fått ta del av den rika Bohlin/Tallroth traditionen av de två bröderna. Olov & Micke började spela intensivt ihop och gav ut sin första utgåva ”Det rister i Örat” 1985. De har spelat otroligt mycket tillsammans genom åren i Väsen.

---------------------------------------

Biljetter till konserten köps på Tickster.com (säljstart 11 aug kl 09.00)
Konserten livestreamas också gratis på Facebook och YouTube. 

Konserterna arrangeras av Bror Hjorths Hus med stöd av Bror Hjorthföreningen och i samarbete med Studieförbundet Bilda!

Programansvarig är Mattias Enström, Bror Hjorths Hus. Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström